klik saya =)

be positive

Daisypath Anniversary tickers

04 Jun 2010

perhubungan jarak jauh

seperti yang kita semua tahu,perhubungan jarak jauh sememangnya ada baik dan buruknya..terpulanglah kepada setiap individu untuk menjaga sesuatu perhubungan itu..
dibawah ni terdapat beberapa tips yang aku dapat daripada kawan-kawan aku..(diorang semua byk nasihat aku..).al-maklumlah,aku juga mengalami perhubungan jarak jauh..sorang di negeri sembilan,seorang di selangor(walaupon xbape nk jauh sebenarnya) tapi bagi aku dia tetap jauh..kalau nak jumpa pun kena lah tunggu time cuti sem sebab dia belajar di perak,aku pulak belajar di negeri sembilan..so,dengan adanya beberapa tips,diharapkan akan membantu dalam perhubungan jarakjauh ni..
1)SALING PERCAYA DIANTARA SATU SAMA LAIN.
-buat apa bercinta kalau kita tak percaya dekat pasangan kita...so,sebagai manusia yang tiada sempurnanya,kepercayaan tu amat penting..tak perlu la nak letak kepercayaan 100% tapi 70% tu da mencukupi..bukannya apa,kalau letak kepercayaan terlalu tinggi,takut makan diri pulak nanti..sekurangya ada juga 30% lagi untuk diri kita sendiri jika sesuatu yang tak diingini berlaku..=)
2)SALING MEMAHAMI
-banyak yang dah kita dengar tentang kemusnahan sesuatu perhubungan disebabkan tiada persefahaman..kalau dah tau xbersefahaman,kenapa la bercinta juga?sebenarnya persefahaman perlu di pupuk dari semasa ke semasa..bukan setakat di awal perhubungan je...
3)MENYIBUKKAN DIRI DENGAN AKTIVITI LAIN.
-kalau dah tau pasangan kita amat sibuk pada hari tu,takpayah la kita sibuk2 nak call dia,msej dia sebab mmg dia takkan reply pon..apa kata buat satu aktiviti lain..sekurang-kurangnya takda lah rasa rindu dan curiga sgt..contohnya,keluar dengan kawan-kawan,kemas rumah ke,tak pon online kat lappy tu..takdalah kita nak pikir bukan2 kat pasangan kita sbb dia langsung xmsej kita..=)
4)SENTIASA SALING BERHUBUNG
-yang ni sgt lah penting..interaksi dan saling ambil tahu tu patut diamalkan..dahla kita dudok berjauhan,nak jumpa pon susah,jadi..kenalah saling menghubungi..sebagai contoh,call ke,msej ke,dan kalau dah rindu sangat tu webcam lah dengan orang tersayang..dekat ym contohnya,kita boleh main game online bersama pasangan walaupon dia berada jauh nun di afrika tu..=)..dalam zaman yg serba canggih ni,yg jauh pon boleh jadi dekat..
5)ADA DERIA KEENAM
-mesti ramai yang tak percaya bahawa setiap pasangan yang bercinta dikurniakan deria keenam..nak tau apa dia?sebenarnya menurut kajian,bagi pasangan yg sedang hangat bercinta,mereka dikurniakan deria perasaan..sebagai contoh,jika si lelaki berlaku curang,dengan tidak sengajanya,satu perasaan aneh mula timbul dalam jiwa si perempuan...dari situ,bermulalah syak wasangka dalam diri si perempuan...kalau nak tau betol ke tak.try lah buat..konpom pasangan anda dpt tau punya..=)

tu je lah yang aku dapat kongsikan..pada sape2 yang berjauhan tu boleh lah amalkan sikit2..=)
kepada insan yang aku syg,walaupun awak jauh,saya ttp akan cuba faham awak...

i love u..=)

22 ulasan:

  1. syg cantik sgt blog cyg:)
    muah muah muah muah!
    mana cari layout ni?
    eh sukelah tips ni!ehe.tapi yg sixth sense tu betul betul adelah.sb fia dah mula rasa sixth sense tu sebelum betul2 kantoi lagi.Huhuhu..jd kapel yg ade kat lua sane hati2 dgn girls korang:)

    BalasPadam
  2. apple:hahhaa...simple je kecik..=)
    btol kn ape yg ika merepek ni...so,lpas ni kene la aty2...=)
    stylo:hehee..curik kt fb ya la...mcm bekenan je kt gambo tu..hehehehe

    BalasPadam
  3. well..gmba yg ya cndid memg cntik..hahaha

    BalasPadam
  4. candid ke?tp muke si cicak kobeng tu cam ngah cover macho je..muke agak poyo la...hahahaha

    BalasPadam
  5. ahaha..mgkin die tau kot..ish3

    BalasPadam
  6. tula pasal..laen kali amik pic dia tengah tido..baru gempak sket..pastu letak besau2 kt blog ni..hahaha

    BalasPadam
  7. hahaha..bole sje..xpsal2 die ngamok nnt..haha

    BalasPadam
  8. ala,dia xtaw punye...nt mlm ni,amik gambo dia ngah tido ye..sok,post kt akak..ahhaha..nk wat special post punye..heheh=)

    BalasPadam
  9. die pon xblek lgi ni..hahaha..nk tgok die tido??sme je cam cicak kobeng tido..

    BalasPadam
  10. xbalik lg?patut la mceg pon xreply...kunci je pintu umah tu..merayau je kejenye..cicak kobeng tido?cmne ea?akak jarang tgk national geographic la...ehhehehe

    BalasPadam
  11. google image je..haha..ade laa nnt..die mmg slalu balek lmbt..pastu tnye kat mne nnt die ckap OTW NIH..haha..mak da hapal dah ayt die tu

    BalasPadam
  12. otw?drpd kul 10 td kate otw tp xbalik2 lg?hhahaaha..kes berat nih...

    BalasPadam
  13. alah..die nye otw memg jaoh pon..xheran lgsg..haha..hah!!baru smpai tu

    BalasPadam
  14. bapak beso gmba..
    hahaha

    BalasPadam
  15. stylo:mlm ni amik gambo si cicak tido okie..=)
    farha:kalo boleh nak lg beso..nk tunjukkan kasih syg..heheh

    BalasPadam
  16. ah die tu..haha..igt nk ajk die g tgok wyg laa..HAHA..tp mesti mlake jamm..BOSAN!!!

    BalasPadam
  17. stylo:tgk wyg?wahh...mau ikot..=)awat plak mlaka jamm?ade funtion ke?

    BalasPadam
  18. laa..kan hri ni sume cuti...mesti laa jamm..tampin pon jamm tau

    BalasPadam
  19. owh..agong ea..lupe plak...ehhehe..so,naek la moto ngn dak alang tuh...heheheh

    BalasPadam
  20. heh??!!nek moto ngn die??xnk r..mat rempit tu..mcm pelesit je

    BalasPadam
  21. tu mat rempit klas A la ya...haha...xkn xpnah nek moto ngn dye?

    BalasPadam